Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Aktivisté vytáhli do boje proti kácení


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Aktivisté vytáhli do boje proti kácení [4.3.2004]

Autor: JAKUB MRAČNO | Městská část: Praha 5

Kácení stromů ve městech je podle ekologů velkým problémem, který se týká i české metropole. "Často jsou zbytečně a bez potřebných povolení káceny stromy v alejích i parcích, což je patrné i v samotném centru Prahy," míní Martin Skalský ze sdružení Arnika. Mezi nejznámější případy podle něj patří například radikálně ořezané vrby v parku u stanice metra Malostranská, vykácení několika statných kmenů na Karlově náměstí či dlouhodobé spory ohledně kácení v oboře Hvězda.

"Asi největším případem bylo vykácení desítek stromů, kvůli výstavbě nových bytů nedaleko přírodního parku Cibulka v Motole. Metrostav tam zcela neoprávněně pokácel mnoho stromů, za což potom dostal pokutu od inspekce," upřesnil Skalský. Bezdůvodné bylo podle něj i razantní kácení stromů podél toku Vltavy, k němuž těsně po povodních přistoupil správce toku, Povodí Vltavy.

V tom vidí problém i Vladimír Marek, vedoucí oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí. "Pro povodí je to nejsnazší řešení, ale naštěstí se nám podařilo razantní zásahy dohodou zastavit, jelikož jsou neopodstatněné," vysvětlil. Podle něj tkví hlavní problém v neodbornosti úředníků. "Zvláště ve městech je zřejmé, že příslušní pracovníci většiny úřadů neznají zákon a naprosto nezvládají agendu. Potom je z toho mnoho sporných povolení," míní odborník. Velkou část sporných případů mají ale podle něj na svědomí i správci inženýrských sítí, kteří mají v případě kácení stromu pouze ohlašovací povinnost.

Podle Kateřiny Vaculové z oddělení městské zeleně pražského magistrátu je ale problém jinde. "Úřady by mohly zabránit neodborným zásahům i v těchto případech, protože se musí ohlašovat vždy dva týdny předem. Zahradnické profese ale u nás nejsou ničím vázány, takže pak stromy ořezávají či kácí firmy zcela neodborně a často dochází k závažným škodám," míní Vaculová. Město si proto podle ní na tyto práce najímá zásadně odborníky a na tomtéž by měly trvat i městské části.

Stromy na Kampě zatím dostaly největší ránu od rozvodněné Vltavy. Zůstane jen při tom?

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 0

Dosud nebyl vložen žádný komentář.


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.