Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Pěkným místem na procházky je pro obyvatele Smíchova Kinského zahrada


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Pěkným místem na procházky je pro obyvatele Smíchova Kinského zahrada [29.4.2005]

Autor: jaz | Městská část: Praha 5

Oáza zeleně na jihovýchodním svahu Petřína zabírá plochu téměř dvaadvaceti hektarů. Pro srovnání je to zhruba pětadvacet fotbalových hřišť.

V současné době je Kinského zahrada z větší části již obnovena, ale stavbaře, kteří pracují na její obnově již pět let, čeká ještě hodně práce při opravě cest v horní části zahrady. Přesto pracovníci renovovali již většinu míst, která vybízejí strávit krásné chvíle ve velkoměstě uprostřed zeleně.

V současné době si návštěvníci mohou udělat pěknou procházku mezi letohrádkem Kinských a objektem zvaným Švýcárna po nově vydlážděné cestě. Opraveny jsou i schody v dolní části Kinského zahrady. Dominantou Kinského zahrady jsou dvě jezírka, z nichž u horního je malá expozice bahenních rostlin.

Děti si mohou hrát na hřišti plném atrakcí nedaleko vchodu od spodní části Holečkovy ulice.

Dominantou zahrady je letohrádek Kinských, který byl kvůli špatnému technickému stavu uzavřen již v roce 1988. Ministerstvo kultury nakonec našlo potřebných sto dvacet milionů korun, a tak již letos v září by v něm měli návštěvníci obdivovat expozice národopisného oddělení Národního muzea.

Lidé neuvidí pouze neživé exponáty jako nábytek, kroje či různé nástroje z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. „Chceme lidem nabídnout mnoho dalších možností, jak je vtáhnout do specifického světa lidových tradic. Řemeslníci jim předvedou, jak se dříve vyráběly různé předměty,“ řekla Helena Langhammerová, ředitelka národopisného oddělení Národního muzea. Expozice mají podle Langhammerové přiblížit vztahy lidí k prostředí, ve kterém v dřívějších dobách prožívali velkou část života. „Například jak naši předkové žili v dny všední i sváteční. To ukáže velké množství oděvů a exponátů z bydlení a hospodaření,“ dodala Langhammerová.

Návštěvníci také uprostřed zeleně uvidí stavbu, kterou by možná čekali někde na zakarpatské Ukrajině nebo východním Slovensku. Na mýtince mezi stromy stojí typický dřevěný pravoslavný kostel, který sem byl ve třicátých letech minulého století přemístěn z Užhorodu.

Zahrada se jmenuje po svém zakladateli knížeti Rudolfu Kinském, který začal s její výstavbou v roce 1828. Na stavbě tehdy pracovalo několik set dělníků. Ti v roce 1831 dokončili empírový letohrádek a o pět let později i první část zahrady. Tu v květnu roku 1901 i s letohrádkem od rodu Kinských koupily společně tehdy samostatný Smíchov a město Praha. Park pak zpřístupnily veřejnosti.

Foto popis| Zeleň na Smíchově rozhodně nechybí. Kromě Kinského zahrady mohou obyvatelé Smíchova chodit na procházky do parku Santoška, Portheimka, sadů Husových či Na Skalce. Nově se rekonstruuje také park nad tunelem Mrázovka.

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 0

Dosud nebyl vložen žádný komentář.


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.