Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Hájovna na Cibulce


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Hájovna na Cibulce [17.3.2005]

Autor: | Městská část: Praha 5

Hájovna Motol přibude v lesoparku Cibulka. Počítá se s demolicí dosavadních objektů a s výstavbou nových, s rehabilitací celého areálu, který bude sloužit jako centrum údržby pro okolní lesy s využitím pro lesní porosty a lesní školky, řekl starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS).

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 3

1

Datum: 21.1.2007, 10:31:43 | Vložil:

Jen nepovídejte, že máte tak ušlechtilé plány. Chcete skoro celý les vykácet o udělat z něj nějaké přiblblé louky - prostě komerční centrum. A vůbec Vás nezajímá, že to lidé nechtějí!!!!!

2

Datum: 28.1.2007, 18:01:26 | Vložil: Vherush - reakce na já

Velmi se mi líbí, když se někdo vyjadřuje o věcech, kterým evidentně absolutně nerozumí. Záměrem Phy5 vytvořit z tohoto LESA (ze kterého se díky chatrnému zacházení a dokonalé péči v průběhu let stal spíše podivný \"hvozd\") alespoň minimálním způsobem navrátit k původnímu stavu tzn. původně koncipovanému lesoparku v blízkosti zahrad zbudovaných Leopoldem Leonhardem R. R. Thun-Hehnsteinem. Přechytralému autorovi \"Já\" doporučuji navštívit (!a pozorně pročíst!)výborné stránky smíchovských nadšenců (adresa: http://smichov.blog.cz/0610/cibulka-1-cast ), které mu možná pomohou objasnit proč by na Cibulce alespoň \"někteří\" zase rádi uviděli \"nějaké ty přiblblé louky\"!!!

3

Datum: 28.1.2007, 18:13:52 | Vložil: Vherush

Ještě bych ráda připojila jistý článeček (www.prazskapetka.cz)

I park už není tím, čím kdysi býval. Dodnes patří spolu s Kinského zahradou k nejvýznamnějším přírodně krajinářským dílům vzniklým v Praze na přelomu dvacátých a třicátých let devatenáctého století. Jeho dnešní podoba je zcela odlišná od té, v jaké ho vybudoval někdejší majitel, pasovský biskup Leopold Linhart Thun-Hohenštejn, který dal areál někdejšího hospodářského dvoru upravit v romantickém duchu řadou staveb a soch do podoby rozlehlého anglického parku. V průběhu 20. století byl park přeměněn v lesopark, což podle autorů projektu revitalizace parku na Cibulce ze společnosti Zahrada nad Metují nebylo právě šťastné. „Na přírodně krajinářský park tvořený podle uměleckých principů odpovídající zahradní tvorby bylo nahlíženo zejména ve druhé polovině dvacátého století jako na prostor lesoparku – to považujeme za zásadní chybu a nepochopení,“ říká Tomáš Jiránek ze společnosti Zahrada nad Metují. „Cílem projektu je přispět k tomu, aby se konečně zastavila dodnes přetrvávající doba rozpadu areálu. Aby se romantická krajina na Cibulce přestala nazývat lesoparkem, neboli – aby zmizela celá ta šedivá, nevýrazná, ochuzená krajina městského, místy cizorodého lesního hvozdu a tomuto prostoru byl opět navrácen život a bohatost všech forem, které mu náleží, aby se areál Cibulka stal opět kulturní krajinou, ukázkou vzácné symbiózy kulturních, historických a přírodních hodnot v organismu města,“ píše se ve studii Renovace parku Cibulka zpracované pro odbor městské zeleně Magistrátu hlavního města Prahy.


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.