Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Praha je nejkrásnější seshora


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Praha je nejkrásnější seshora [16.8.2004]

Autor: Adéla Plánková | Městská část: Praha 5

Tipy na věže a vyhlídky, odkud lze sledovat krásy metropole z ptačí perspektivy. Do Prahy se ročně sjíždějí miliony návštěvníků z celého světa. Mnozí z nich se shodují, že nejkrásnější pohled na Prahu je z výšky.

Klasický pohled z Hradčanského náměstí není jedinou možností, jak vidět metropoli z ptačího pohledu. Praha nabízí mnoho míst, odkud je možné si vychutnat pohled na střechy domů a spočítat, zda je matka měst skutečně stověžatá.

Petřínská rozhledna

Každý už si alespoň jednou vyšel na Petřín. Z cestiček chráněného petřínského parku se nabízí krásný pohled na nábřeží. Kdo však chce mít výhled na celou Prahu, musí vystoupat 299 schodů na „pražskou Eiffelovku“ - petřínskou rozhlednu.

Žižkovský vysílač

Dalším tradičním vyhlídkovým místem je žižkovský vysílač, jehož vrchol dosahuje výšky přes dvě stě metrů. Návštěvníky jistě potěší, že až na nejvyšší vyhlídkovou plošinu v devadesátimetrové výšce jede výtah.

Věž je otevřená až do jedenácté hodiny večer, takže lidé se mohou pokochat i výhledem na osvětlené ulice noční Prahy.

Cibulka

Milovníci procházek si jistě vzpomenou také na Vyšehrad, z jehož hradeb si lze postupně prohlédnout téměř celé město.

Mezi ty méně známé stavby, odkud se dá pozorovat město shora, patří rozhledna v areálu Cibulka v Košířích. K bývalému letnímu sídlu knížete Thun-Hohensteina patřil i čínský pavilon s vyhlídkovým ochozem. Dnes už pavilon upadl v zapomnění a ztratil se v zeleni.

Druhou vyhlídkovou stavbou na Cibulce je zhruba 13 metrů vysoká věž, která nabízí výhled především na Motol, Řepy a Kotlářku. Věž je volně přístupná a na její vyhlídkovou plošinu vede 76 schodů.

Lahovický most

Po více než dvou letech stavby bude otevřen nový Lahovický most. Kromě cyklistické stezky a lávky pro pěší byly na mostu zbudovány dvě menší vyhlídkové rozhledny. Jejich unikátnost spočívá nejen v originálním provedení, ale především v jejich umístění přímo na mostě. Nabízejí zajímavé výhledy přes Berounku na jih a na západ, tedy směrem k Lahovicím a Radotínu, ale také nevšední pohled na Prahu. Dojem z rozhledu bohužel kazí hluk hustého provozu.

Kdo se nechce na pražské věže jenom dívat, může se na ně také vypravit. Výhled z nich nebude sice tak daleký jako z rozhleden, ale jistě bude stejně okouzlující.

Novoměstská radnice

Z Vodičkovy ulice se po 221 schodech dostanete na vrchol věže Novoměstské radnice, odkud můžete sledovat ruch na Karlově náměstí.

Jindřišská věž

Kousek od dalšího velkého náměstí - Václavského, se tyčí Jindřišská věž. Vyhlídkové ochozy se nacházejí až v nejvyšším, desátém patře, kam se dá vyjet výtahem.

Kdo se bude chtít o věžích něco dozvědět, musí o čtyři patra níže, do Muzea pražských věží. A komu ani tohle nestačí, ať se vypraví do nedaleké Prašné brány, kde je otevřena expozice Pražské věže.

Staroměstská radnice

Odtud už je to jen kousek na Staroměstské náměstí a jeho radnici, jejíž gotická věž nabízí vyhlídku z výšky 41 metrů.

Klementinum - astronomická věž

Nedaleko je také Klementinum, kde se můžete podívat do astronomické věže. Protože se nachází v samém centru Starého Města, je odtud velice hezký a zajímavý rozhled. Například kostel svatého Jiljí v Husově ulici nevypadá odnikud tak monumentálně jako právě odtud.

Do astronomické věže Klementina se vstupuje vedle zrcadlové kaple. Na věž je možné se dostat pouze v rámci prohlídky, která kromě věže zahrnuje ještě barokní sál, nejstarší část klementinské knihovny.

Staroměstská a malostranská věž

Z Klementina na Karlův most je to už jen, co by kamenem dohodil, a milovníci pohledů z výšek mohou navštívit obě mostecké věže - staroměstskou a malostranskou. Staroměstská mostecká věž byla vybudována zároveň s Karlovým mostem v roce 1357. Nahoru se dostanete po 136 schodech.

Riegrovy sady

Kromě věží můžete shlédnout na metropoli z některých výše položených míst. Kdo se vydá na procházku do Riegrových sadů, možná najde, skrytou mezi stromy, zchátralou budovu bývalé rozhledny. Ta je bohužel nepřístupná, přesto sady nabízejí netradiční pohled na panoráma Prahy.

Přes budovu hlavního nádraží můžete vidět historické centrum a naskytne se vám také zvláštní pohled na Pražský hrad, který je odsud vidět jakoby seshora. Ať už se rozhodnete zhlédnout krásy Prahy odkudkoli, určitě to bude nevšední zážitek. A možná z nadhledu objevíte něco, co vám zezdola zůstávalo skryto.


Některé pražské věže a rozhledny:

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 1

1

Datum: 29.6.2006, 08:35:53 | Vložil: dudy

Je prima že se někdo snaží alespoň timto způsobem prezentovat věci okolo kterých mnozí z nás denodeně chodí aniž by si jich všimli, natož je ocenili.


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.