Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Jinonický zámek znovu ožije


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Jinonický zámek znovu ožije [20.1.2004]

Autor: cie | Městská část: Praha 5

Ve staveniště se za čas promění zchátralý jinonický zámek, jenž stojí nedaleko zastávky metra Nové Butovice mezi rodinnými domky. Radnice Prahy 5, která léta nevěděla, co s rozlehlým areálem, dala požehnání záměrům soukromého investora, jenž tam zamýšlí vybudovat byty, restauraci nebo sportovně-relaxační zařízení ipodzemní garáže.

Právu to potvrdil místostarosta páté části Vojtěch Zapletal (ODS). "Na našem území se nachází celá řada historických usedlostí, které čekají na přeměnu. Například Klamovka, Cibulka," konstatoval. O záchraně staletých objektů se sice hovoří, ale žádné konkrétní rozhodnutí dosud nepadlo. Plány investora na renovaci starého zámku radnici podle Zapletala zcela vyhovují. Kladně se k nim před časem vyjádřili i památkáři. Projekt hovoří nejen o rekonstrukci, ale io výstavbě nových viladomů s byty. Úmysly vylepšit stavbu, ve které v letech 1804 až 1805 pobýval národní buditel Antonín Jaroslav Puchmajer, básník a jazykovědec, jak stojí na pamětní desce, který vydal první česky psanou příručku ruštiny Prawopis rusko-český, chválí i místní. "Je to pro ostudu," hodnotí starší žena, která bydlí opodál, stav zámečku, v němž funguje např. restaurace nebo prodejna s instalátérskými potřebami. Muž, který ji doprovází, souhlasně pokyvuje hlavou. "Těší mě, že tato krásná lokalita znovu ožije, a navíc vznikne téměř stovka nových bytů a 250 podzemních parkovacích míst," doplnil Zapletal, který odhaduje, že stavební povolení vydá úřad ještě letos.

Zámek uprostřed obce čeká na rekonstrukci dlouhá léta.

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 0

Dosud nebyl vložen žádný komentář.


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.