Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Smíchovská radnice chce více zeleně a klidu pro občany


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Smíchovská radnice chce více zeleně a klidu pro občany [26.8.2004]

Autor: est | Městská část: Praha 5

Na Smíchově by se měla výrazně zklidnit doprava, pokud se radnici podaří realizovat naplánované změny.

Náměstí 14. října na Smíchově by mělo podle plánů radnice být spojeno s parkem Portheimka. Do roku 2010 by tak měla vzniknout rozsáhlá zelená plocha. Štefánikova ulice bude z části pěší zónou. U letohrádku Portheimka se má odkrýt navážka a zlepšit přístup do budovy.

Obyvatelé Smíchova většinou souhlasí s plánovanými změnami a těší se na více zeleně, krásnější parky a celkově klidnější prostředí, v němž žijí. Celý projekt bude zajišťovat liberecká firma Sial, která s podobnými akcemi má zkušenosti. Celkové náklady na úpravy parku se podle odhadů budou pohybovat okolo padesáti milionů korun. Výrazně vyšší však budou, pokud radnice nebo obyvatelé prosadí stavbu podzemních garáží před smíchovskou knihovnou a národním domem.

Stavební a parkové úpravy náměstí 14. října a parku Portheimka by měly být podle radnice hotové nejpozději do roku 2010. Praha 5 vynakládá každoročně již šestým rokem několik milionů korun na rekonstrukce parkových ploch. Rekonstrukci Arbesova náměstí a Dětského ostrova stály městskou část Praha 5 přes pětadvacet milionů korun. I do budoucna počítá s tím, že nadále bude další plochy zkvalitňovat a zpříjemňovat. Hodlá postupně zrekonstruovat také park Klamovka, park Santoška a Skalka.

V souvislosti se stavbou tunelu Mrázovka a s předáním do správy městské části parku Mrázovka probíhají jednání s odborem městského investora, který zajišťuje pro hlavní město Prahu výstavbu tunelových těles. "Naší snahou je, aby plochy, které byly touto činností zasaženy, byly kvalitně zrekonstruovány. Součástí tohoto je například dobudování cestní sítě jak v parku Santoška, tak právě na vrchu Mrázovka. Částečně tyto náklady budou kryty z rozpočtu hlavního města Prahy," upřesnil Petr Horák (Klub pro Prahu 5), místostarosta městské části Praha 5.

Smíchovská radnice počítá rovněž s budováním vyhlídek a letohrádků, ale zatím je pro ni prioritou opravit chodníky, vybavit parky kvalitním zázemím, lavičkami a osvětlením a v některých případech i závlahou, jako je to v parku Sacre Coeur. Tento park by měl být letos rozšířen o pozemek bývalé rokle, který bude zrekonstruován a doplněn herními prvky, tak aby vznikla zajímavá zóna pro děti.

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 0

Dosud nebyl vložen žádný komentář.


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.