Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Přísné normy splní brzy už všechna hřiště, která spravuje Praha


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Přísné normy splní brzy už všechna hřiště, která spravuje Praha [6.1.2005]

Autor: Libuše Hanzalová | Městská část: Praha 5

Hlavní město vybavilo v závěru loňského roku lesní hřiště pro děti novými prolézačkami, šplhacími stěnami, tobogány, domečky a dalšími herními prvky, které vyhovují evropským předpisům. Přísné bezpečnostní normy budou splňovat do poloviny ledna už všechna dětská hřiště v metropoli, které Praha spravuje, řekla dnes ČTK ředitelka magistrátního odboru městské zeleně Kateřina Vaculová.

"Odstranili jsme všechny nevyhovující prvky a nahradili je novými. Zbývá upravit už jen několik drobností, a to by mělo být do 14. ledna," uvedla Vaculová.

V lesoparku Hostivař mají děti na nových hřištích u Horních Měcholup a u Jižního Města lanové dráhy a lanové lávky s tobogánem, ale i házecí a šplhací stěnu. Pořízení a instalace stály přes 830.000 korun.

Téměř milion korun zaplatilo město za výměnu herních prvků na hřištích v Ďáblickém, Čimickém a Purkrabském háji, v lese Kamýk, v lesoparcích Cibulka a Krejcárek, v Kunratickém lese, v areálu zdraví ve Velké Chuchli a na Hanspaulce. Děti si tu mohou hrát na skluzavkách s věžemi, kládových houpačkách a v domečcích.

Více než 2,2 milionu korun stálo město vybavení dalších pěti dětských hřišť. Na prolamovací dřevěnou kladinu a kolotoč se mohou od půlky ledna těšit děti, které navštěvují hřiště v zahradě Kinských. Kladina bude i na hřišti u Hladové zdi, kde je už umístěna želva na pružině. Rovnováhu si budou moci nacvičovat návštěvníci hřiště v seminářské zahradě. Za několik dní tam bude na pružině kovový stříbrný květ s pružným okvětím.

Kovové vrtidlo na pérech, houpadlo a sedačkové houpačky budou už brzy na hřišti na Vítkově. Ve Stromovce už mohou starší děti využívat soustavu čtyř síťových pyramid s vestavěnou trampolínou. Menším dětem je určena sedačková houpačka.

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 3

1

Datum: 17.2.2006, 21:08:53 | Vložil: heklik

Procházel jsem mnoha stránkami s nabídkou síťových prvků,nalezl ceny-až 91000.-,ale nenalezl fotografie.Potřebuji vidět nabízené...

2

Datum: 19.6.2006, 17:28:44 | Vložil: Růžková

Může mi někdo sdělit číslo normy EU, podle které se DH budují? Hlavně by měl zajímalo, zda je v normě řešena i minimální vzdálenost od nejbližší zástavby vzhledem k rušení nočního klidu, protože hřiště využívají i výrostci po 22. hodině.
Děkuji za odkaz.
A.R.

3

Datum: 5.2.2008, 23:53:06 | Vložil: MK

Dětská hřistě se budují podle bezpečnostních norem (povrchy, materiály, rozměry). Předpokládám, že kromě nich při stavbě či rekonstrukci bude brán ohled na okolí, ale ve vztahu k hřišti (je dostatečně daleko od nadměrného hluku, prachu, zdraví škodlivých budou/areálů atp.). Nedokáži si představit jak by mohl být brán zřetel na okolní bytovou zástavbu. Vždyť mnoho hřišť se nachází přimo v nitrobloku uprostřed zástavby. Pokud někdo dělá "bordel" po desáté hodině večer, může ho dělat i na chodníku a přece byste nechtěla mít chodník 500 metrů od bytu. Nehledě na to, že na to asi žádná norma také nebude.


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.