Přeskočit na navigaci

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Články » Bezdomovci překážejí péči o zeleň


Články o pražských hřištích

Související

Poslední články

Nejčtenější

Bezdomovci překážejí péči o zeleň [18.2.2004]

Autor: vp | Městská část: Praha 5

Když poleví mrazy, zabydlují se bezdomovci opět v parcích, lesoparcích nebo jeskyních. Již tak nepříliš bohatá zeleň hlavního města tím dost trpí. Navíc lidé bez domova přidělávají práci firmám, které se o trávníky a stromy starají.

Kolem útočišť bezdomovců se povalují lahve, ulámané ohořelé větve, kartonové krabice, hadry, konzervy, páchnoucí zbytky jídla a další odpadky.

Magistrát průběžně zabydlená místa vyklízí a čistí, což stojí ročně kolem sta tisíc korun. Bezdomovci se ale po čase opět vracejí, řekla ředitelka magistrátního odboru zeleně Kateřina Vaculová. Mnozí se chovají k zeleni nešetrně a macešsky.

Jen bezdomovec na Vidouli je pořádný, jeskyňku zametá, pere si prádlo, má tam i své květiny. Je to spíše takový tulák, skoro poustevník.

V lesích bezdomovci ořezávají stromy na topení. Ještě horší je, že pálí kabely. Ohněm z nich odstraňují bužírku a kovy prodávají ve sběrnách. V roce 2002 město vyklidilo za asistence policie jeskyni pod letohrádkem Hvězda. Z prostor, které podle ředitelky působily jako nechutný a smrdutý brloh, vyvezlo plný kontejner odpadů. Lidé bez střechy nad hlavou jsou i v Letenských sadech. Prostory, kam vnikají, chtěl magistrát původně zamřížovat. Protože by to ale stálo 190000 korun, nechá vchod v dohledné době zazdít. Ve velké oblibě mají bezdomovci místo nad Letenským tunelem. Zdržují se i v lesoparku Cibulka a v lese v Hrdlořezích. V Hodkovičkách mají dřevěný přístřešek v nepřístupném svahu. Loni byl vyklizen brloh na Střešovické skále.

Magistrát vždy bezdomovce vyzve, aby vyklidili své věci, uklidili místo a odešli. "Většinou zmizí a objednaná firma musí vše na náklady města vyklidit a odvézt, někdy i dezinfikovat. Občas to nejde bez policie," uvedla Vaculová. Pokutu ale nezaplatí, v místě trvalého bydliště se nezdržují.

Počet bezdomovců podle pracovníků charitativních organizací stále stoupá. Odhady se pohybují od 300 do 15000. Přesnější obraz má přinést sčítání lidí bez domova ve čtvrtek večer. Bude se sčítat v denních centrech, noclehárnách, po nemocnicích, v azylových domech i v dopravních prostředcích.

↑ Nahoru

Komentáře

Komentářů: 2

1

Datum: 17.11.2006, 10:02:25 | Vložil: Loki

To je ale nehorázně napsaný článek! Mluvíte o těch lidech, o úplně různých lidech, jako o nějakých mšicích nebo přemnožených králících! Nestydíte se? Pak se divte, že nějaká vygumovaná hlava vytáhne do ulic s baseballovou pálkou nebo kýblem benzínu... To vypadá, že všichni co nemají kde bydlet jsou páchnoucí ožralové šířící kolem sebe hromady odpadu. A že mohou za všechnu tu špínu? Aspoň že ten na Vidouli našel u vás milost... Takových \"slušných\" je mnohem víc, bydlí v maringotkách, zahradních chatkách... a jsou vždycky nejvíc na ráně, když se pořádá nějaký \"hon na bezdomovce\".

2

Datum: 8.1.2007, 17:21:08 | Vložil: onlyjoking

\"Bezdomovci se ale po čase opět vracejí, řekla ředitelka magistrátního odboru zeleně Kateřina Vaculová. Mnozí se chovají k zeleni nešetrně a macešsky.\"
Autor: vp
nehorázny popis situace, bez jakékoliv empatie.
Styďte se!


Vyhledávání
Tipy:
Levný webhosting

Hledáte spolehlivý a levný webhosting? Pak vyzkoušejte Český hosting. Jeden program se vším co potřebujete pro své www stránky.